לאחרונה,
עולה שיח ברשתות החברתיות על השוני בין פטריית השמפניון לפטריית הפורטובלה (אשר את שתיהן ניתן למצוא בחווה שלנו)
נתקלנו בטעות נפוצה וחוזרת על עצמה ברשת – העוסקת בעיקר בטעויות זהות.
רבים מהאנשים נוטים לחשוב – שמדובר בזן זהה, אך לא כך הדבר.
על מנת לעשות סדר- בחרנו להביא את התגובה של חוקר הפטריות ד"ר עפר דנאי
התבקשתי לעשות סדר בשמות פטריות המאכל המגודלות בארצנו.
שמה העברי של הפטרייה שמוכרת בשם : שמפניון -Champignon (שמשמעותו פטריה בצרפתית ) הוא פקועה דו נבגית השם המדעי של מין זה הוא . Agaricus bisporus
בתהליכי התירבות של מין זה טופחו מספר קווים של זנים.
זני המכלוא הלבנים ( White and Off-White strains ) שמוכרים בארץ בשם : שמפניון שכוללים מספר זני מכלוא עם שונות קטנה בין הזנים.
זני המכלוא החומים ( Brown strains ) שמוכרים בארץ בשם: פורטבלה- Portabella, שזה השם המסחרי שניתן בארה"ב לפטריות מהזנים החומים שמגודלות ומשווקות בקוטר מעל 50 מ"מ ואומץ ע"י היצרנים והמשווקים בארץ עם הכנסתה לגידול של פטריה זו לפני כ 25 שנה .
פטריות מזנים חומים שנקטפו בקוטר קטן יותר נקראות בארה"ב בשם : קרמיני ( Cremini ) ובארץ נקראות בשם : מיני פורטבלה.
באירופה הזנים החומים נמכרים בד"כ תחת השם : שמפניון חום- Brown champigno .
גם הזנים החומים כוללים מספר זני מכלוא עם שונות קטנה בין הזנים .
השינויים בטעם הפטריות מקורם בדרך כלל בזן הפטרייה, שיטות הגידול ושלב ההבשלה שבו נקטפת הפטרייה ( גוף הפרי ) .
בתאבון ,
דר. עפר דנאי. Ofer Danay
חוות השמפיניון
חוות השמפיניון בוחרים להשתמש במושג "חקלאות מתועשת" שהיא למעשה שילוב בין שני העולמות.
וכמו בכל מפעל היי- טק, גם כאן ב"חווה" לא ניתן לוותר על החלוקים הלבנים, שכן – בחוות השמפיניון
יש מחלקה שלמה של מהנדסי בקרת איכות שבודקים ומבקרים בכל זמן נתון את תהליך הגידול, בודקים מדגמית כל משלוח שיוצא החוצה ובסופו של דבר אחראים שהמוצרים הנושאים את "התווית הכחולה" יצאו אל רשתות השיווק טריים, טעימים ובעלי ערכים תזונתיים גבוהים.