הפטריות חברות באגודה למלחמה בסרטן

עפ"י מאמרה של ריקי לנגברג, נטורפטית

בשנים האחרונות, הטרנד הבריאותי, נמצא בכל מקום: בסופרים, ברשתות המזון המהיר, במסעדות ובכלל. לאור תופעה זו, החלו יותר ויותר אנשים לשים דגש על הערכים התזונתיים של פירות וירקות בכלל ופטריות בפרט שרק לשם הבהרה הפטריות בעצם שייכות לקבוצת הפטריות ואינם משויכות לקבוצת הירקות כפי שנהוג היה לחשוב, משום שהם צורכים פחמן מתרכובות אורגניות שאחרים יצרו ולא מייצרים אותן בעצמם כמו צמחים הנעזרים בתהליך בעזרת פוטוסינתזה.

פטריות ורפואה

מייחסים לפטריות פעילות אנטי סרטנית. (בתמונה: פטריית פורטובלה צילום: אסף רונן לחוות השמפיניון)


50 סוגים של פטריות נבדקו בבעלי חיים ו-6 סוגים נבדקו על בני אדם.  נמצא כי לפיטוכימיקלים המצויים בפטריות (הצבע הלבן) מיוחסות פעילות אנטי סרטנית. המחקרים הראו שההשפעה של הפחתת הסיכון לסרטן וכן הקלה בסימפטומים נוגעת לסוגי הסרטן הבאים: סרטן השד, סרטן הושט, סרטן הקיבה, סרטן המעי הגס, סרטן הריאה וסרטן השחלות.

המחקרים מתמקדים בחלקי הפטרייה הפחמימתיים שהם הפוליסכרידים והבטא-גלוקן. הם שיפרו את פעילות מערכת החיסון של חולי סרטן, הקלו על כאבים, שיפרו את איכות החיים של החולים ואת תוחלת החיים שלהם. השפעתם האנטי סרטנית נובעת מהאצת הייצור של התאים במערכת החיסון, הפחתת תופעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים ושיפור יכולת ההסתננות של תאי T לרקמה הסרטנית. מחקרים מראים גם כי פטריות תורמות להגנה מפני סרטן השד. רמה גבוהה של אסטרוגן בגוף נחשב לגורם סיכון לסרטן השד – פטריות תורמות להפחתת רמות האסטרוגן בגוף ע"י דיכויו של אנזים הקרוי ארומטאז (aromatase) הדרוש לייצור האסטרוגן.

מייחסים לפטריות שיטאקי ומאיטאקי תכונות אנטי סרטניות. הם מכונות "פטריות הכוח היפניות" – מחזקות את מערכת החיסון, מגנות על הכבד, מפחיתות את רמת הכולסטרול בדם והן בעלות השפעה אנטי בקטריאלית, אנטי ויראלית ואנטי אלרגית. ברפואה הסינית ידועות פטריות אלה כבעלות אפקט ממריץ, מחזק ותורם לאריכות ימים. יצרניות תוספי תזונה מייצרות כמוסות המכילות את הפטריות הללו, ניתן לראותם על המדפים בכל בתי הטבע ובתי המרקחת. השיטאקה הן פטריות חורש אשר גדלות על עצי אלון. הצבע חום והטעם חזק ומעט לעיס. הן עזות טעם ובעלות מרקם בשרי משהו.

הפטרייה בעלת טעם אופייני וניתן למצוא אותה במתכונים רבים במאכלים הסיניים והיפנים. הן מקור מצוין של חלבון (18%) וגם אשלגן, ויטמינים מקבוצת B, קלציום, מגנזיום וזרחן, ולא פחות חשוב: חומצות אמינו חיוניות.

שיטאקה עד היום היו גדלות בעיקר בסין, יפן וקוריאה. היפנים הם כמעט היחידים שהשתמשו בפטרייה על צורתה הטרייה ואילו המערב אימץ את הצורה היבשה. השימוש הוא בעיקר בתבשילים אוריינטליים, אך ניתן לשלב אותה בכל מנת פטריות.

מחקרים מצביעים כי הפטרייה מכילה ריכוז גבוה של נוגדי חמצון עצמתיים המחזקים את מערכת החיסון. ניסויים שונים הראו כי הפטרייה תורמת למניעת התפשטות גידולים סרטניים בשד, בקיבה ובריאות. היא מכילה חומרים המווסתים את לחץ הדם, חומרים המפחיתים רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם ואף נחשבת למעוררת מינית.

2017-05-28T06:46:13+00:00